ZÁPADNÍ GRÓNSKO 9.6.-24.6.2024

Nenáročná pěší turistika v západním Grónsku v oblastech Kangerlussuaqu, ostrova Disko a Ilulissatu.

PROGRAM:

Po příletu do Kangerlussuaqu se vydáme pěšky napřed k Russelovu ledovci, kde budeme pozorovat odlámování ledů z jeho okrajů. Poté dojdeme až k pevninskému ledovci. Projdeme se po něm, popřípadě jednu noc na něm přespíme. Na zpáteční cestě budeme procházet malebnou kopcovitou tundrou s mnoha jezery, přičemž budeme mít příležitost sledovat, pižmoně, soby a polární lišky. Po příchodu na letiště bude možnost ještě vykonat procházku k Fergusonovu jezeru nebo na nedaleký vyhlídkový kopec.

Malým letadlem přeletíme do Ilulissatu,  třetího největšího města v Grónsku. Lodí pokračujeme na ostrov Disko, kde budeme 3 dny. Projdeme se podél hornatého vulkanického pobřeží, vystoupáme na nekterý vyhlídkový kopec nebo budeme pozorovat velryby, které často proplouvají v blízkosti pobřeží. Prohlédneme si Qeqertarssuaq, který byl ve své době jeden z nejvýznamějších správních  center  v Grónsku.

Po návratu do Ilulissatu se projdeme kolem zátoky Kangia, která je celá vyplněna ledem z pevninského splazu. Ten je považován za  nejrychleji pohybující se splaz na světě. Celá oblast kolem zátoky byla vyhlášena UNESCEM jako světová přírodní památka. I  proto je  Ilulissat nazýván perlou Grónska. Bude příležitost vykonat i půlnoční projíždku výlední lodí mezi ohromnými plovoucími ledovcovými horami, plavbu lodí k ledovci Eggi nebo třeba proletět se malým letadlem nad celou oblastí. 21.června se zúčastníme inuitských oslav dnu slunovratu. Uvídíme ženy v tradičních pestrobarevných krojích, ukázky umění na kajacích, grónské tanečky a hry. Rovněž ochutnáme tuleně a ryby, které si v moři nalovíme a na ohni upečeme.

Z Ilulissatu odlétáme přes Kangerlussuaq do Kodaně a pak autobusem do Prahy.

Výprava nevyžaduje mimořádné fyzické schopnosti. Spí se ve stanech ve volné přírodě a vaří se na benzínových nebo plynových vařičích. Stravovat se budeme z vlastních zdrojů, ulovených ryb a tuleně. Po celý den je světlo a teploty nad nulou. Pro zájemce je možno zajistit ubytování v Ilulissatu, prodloužení pobytu, nebo speciální vyhlídkové lety. 

TERMÍN:     9.6.(neděle)-24.6.(pondělí) 2024, 17 dní

CENA:          59 500,-Kč  zahrnuje veškerou dopravu včetně lodě na ostrov                               Disco, průvodce, mapy.                                             

Fotogalerie Zde

 

Filtr na titulek     Počet zobrazených 
Číslo Titulek článku Autor Zobrazení
1 ZÁPADNÍ GRÓNSKO Administrator 976
 
Fotogalerie
Anketa
Zůčastnil/a jsem se výpravy s M.Jakešem
 
Hledej
Počty
Právě připojeni - hostů: 56